6 tips voor een RELAXPLEK

Een hoekje in de klas waar je je even terug kunt trekken, waar je tot rust kunt komen: een RELAXPLEK.

Enkele voordelen van een Relaxplek:
* Er is voor kinderen een zichtbare plek om naar toe te gaan bij bijvoorbeeld onrust.
* Als jij als leerkracht aan een kind ziet dat de ‘emmer bijna vol is’ kun je een kind een handvat geven. Hem of haar even uit de situatie halen en de ‘emmer laten legen’ op de relaxplek.
* De relaxplek kan natuurlijk ook multifunctioneel als leeshoek ingezet worden.
* En natuurlijk om gewoon even een rustmomentje te nemen.

Heb je al een plekje in gedachten waar je een relaxplek kunt creëren voor jouw leerlingen? Of heb je al een leeshoek in de klas en wil je deze een extra bestemming geven? Met deze 6 tips kun je meteen beginnen met inrichten:

1. Afscherming
Om echt even te ontspannen, is het een fijn gevoel dat je in een hoekje ‘kunt wegkruipen’. Het liefst zodat anderen je niet meteen zien.
Je kunt denken aan een kamerscherm, een gordijn of een tipitent. Je kunt ook een kast in de klas zo neerzetten dat er een hoekje ontstaat.
Leg een aantal oogmaskers neer. Door het opzetten van oogmaskers kunnen kinderen nog meer ‘afsluiten’. Je krijgt even geen visuele prikkels meer binnen, waardoor het brein gemakkelijker rust ervaart.

2. Adem materialen
De gemakkelijkste en meest effectieve manier om rust voor jezelf te creëren is door het volgen van je adem. Het opmerken en rustig volgen van de adem, is ook de basis van onze filmpjes. Als je onrustig bent, of de emoties hoog oplopen kan het volgen van de adem nog moeilijk zijn. Deze ‘Adem materialen’ helpen hierbij:
Calming Jar
Schud de bol en terwijl je ernaar kijkt volg je je adem, totdat alle glitters weer rustig op de grond liggen. Lees hoe je zelf een calming jar maakt. Of gebruik een ‘foto schudbol’.
Adembol
Deze ‘Adembol’ (Hobermann Sphere) kun je open klappen als je inademt en dichtvouwen als je uitademt. En ik kan je vertellen, deze adembol heeft een aantrekking tot kinderen. Overal waar ik deze bij mij heb, willen kinderen ‘m vast houden en ademen ze bijna als vanzelf mee.
Knuffel
Met een knuffel kun je de ‘knuffeladem’ doen uit één van de filmpjes. In het kort; je legt een knuffel op je buik terwijl je licht. De knuffel gaat met je adem mee op en neer. De knuffel gaat omhoog als je inademt (je buik zich vult), de knuffel gaat omlaag als je uitademt (je buik weer afvalt). Bekijk het filmpje in ons volledige aanbod van filmpjes.
Windmolen
Stel je bent aan het rennen en vliegen om op tijd te komen bij de vergadering, je vliegt de ruimte in, zet je tas neer, gaat zitten en dan: een diepe zucht. Poeh… je hebt het weer gehaald. En die diepe zucht, is letterlijk even alle spanning loslaten. Voel maar eens wat er met je lijf gebeurt als je diep zucht: je schouders gaan omlaag, spieren ontspannen meer. Het zuchten en uit blazen helpt om spanning los te laten. Je kunt bijvoorbeeld de ‘Windmolen’ uit één van onze filmpjes zelf maken (gratis template te downloaden).
Dit zijn enkele suggesties voor ‘Ademmaterialen’ op onze Pinterestborden vind je er nog veel meer.

3. Poster
Download hier het ’10 seconden Rustmoment poster’. Het filmpje bij deze aflevering kun je ook op YouTube bekijken.
Hang de poster op, kinderen kunnen de stappen volgen voor een kort Rustmoment.
Nog een suggestie: Een leerkracht vertelde mij eens dat zij deze posters op de handdoekdispensers in alle leraren toiletten heeft gehangen.

4. Kleurgebruik
Blauw en groen zijn kleuren die bekend staan om hun rustgevende effect. Het is al ontzettend fijn voor jouw leerlingen dat je een hoek gaat inrichten, dus gebruik vooral wat voor handen is. Maar als je qua kleuren kunt kiezen, kun je blauw en groen in je keuzes meenemen.

5. Kussens
En voor de hand liggend: zorg dat kinderen ontspannen kunnen zitten. Een zitzak, enkele kussens en bijvoorbeeld dekens zijn fijn. Een zwaarder deken of kussen vinden veel kinderen ook fijn omdat dit ‘diepe druk’ geeft.

6. Filmpjes
Op een tablet met koptelefoon kan een leerling zelf een Rustmoment uitkiezen en meedoen.
Geen abonnement op de filmpjes? Op ons YouTube kanaal staat bijvoorbeeld het ’10 seconden Rustmoment’ om uit te proberen. Je kunt al vanaf € 7,50 gebruik maken van de actiestrippenkaart.
Er is zelfs een aflevering over de ‘Relaxplek’ waarbij Mike en Fee een ontspanningsoefening doen die je heel goed hier kunt doen.

Met deze tips kun je een start maken met een inrichten van een relaxplek voor jouw leerlingen. Leer kinderen hun grenzen kennen en geef ze met een relaxplek de ruimte om op tijd rust te creëren voor zichzelf. Als een kind dit zelf kan en jij de faciliteiten biedt, draagt dit enorm bij aan leren en gedrag in de klas.

Er is natuurlijk nog veel meer mogelijk o.a. met sensorische materialen. Hierover lees je bijvoorbeeld meer in de boeken ‘Wiebelen en friemelen in de klas’ of bekijk eens de webshop van Toys42Hands.

Foto’s van jouw Relaxplek? Je kunt ze mailen of delen via Facebook of Instagram!

About The Author

Rustmoment in de klas.nl

Op de blog Rustmoment in de klas.nl deel ik ontspanningsoefeningen, kennis, inspiratie en tips om korte rustmomenten in te zetten in de klas. Voorheen stond ik zelf ook voor de klas in het basisonderwijs. Door een lange periode van ernstige vermoeidheid ben ik aanraking gekomen met de kracht van ontspanningsoefeningen. Toen ik dit ervaarde en mij beter begon te voelen, wilde ik dit delen! Delen met de kinderen in de klas want ook zij hebben hier zoveel aan! Uiteindelijk ben ik gestopt als leerkracht en maak ik filmpjes met ontspanningsoefeningen (met een fantastisch team), geef ik workshops en schrijf ik blogs om steeds meer rustmomenten in het klaslokaal te creëren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts