Checklist: Maak je klaslokaal ‘Rustmoment proof’ (tijdens de voorbereidingsweek)

 

Wil jij het komende schooljaar aan de slag met Rustmomenten? Wil je dit helemaal integreren in het lokaal en in je lesprogramma? Volg dan deze checklist (tijdens de voorbereidingsweek) en maak ook jouw klaslokaal en  lesprogramma ‘Rustmoment proof’!

CHECKLIST:

→ GEEF RUSTMOMENT MINIMAAL ÉÉN VASTE PLEK OP HET LESROOSTER

Door een Rustmoment filmpje of een andere ontspanningsoefening één keer op een vaste plek op het lesrooster te zetten wordt het een gewoonte. Deel het ook met de kinderen dat je dit altijd bijvoorbeeld maandag na de ochtendpauze doet. Kinderen zullen je er zeker aan helpen herinneren!
Werk je met pictogramkaarten? Er zijn hieronder al 3x kant-en-klare pictogrammen ontworpen, print jouw favoriet meteen uit.

Naast een vaste plek op het lesrooster kun je ook met de kinderen een vast moment afspreken: bijvoorbeeld altijd voor een toets of altijd na de gymles.

  


→ 
MAAK EEN CALMING JAR

Een ‘calming jar’ of een glitterbol kun je gebruiken om uit te leggen wat het effect is van een Rustmoment: als je de bol schudt gaan alle glitters heen en weer. Dit kun je vergelijken met je gedachten als het onrustig is of als je veel hebt gedaan. Als je de bol neerzet, je even wacht en stopt, gaan de glitters vanzelf weer liggen. Zo gaat dat dus ook met je gedachten: als je even een Rustmoment neemt wordt het rustiger in je hoofd en kun je daarna weer helder verder.
Daarnaast kun je de calming jar ook gebruiken voor individuele kinderen. Hoe je de calming jar maakt (echt heel gemakkelijk) en hoe je deze nog meer in kunt zetten lees je in deze blog wat ik eerder schreef.

  MAAK EEN ‘NIET-STOREN-WIJ-NEMEN-EEN-RUSTMOMENT’ BORDJE

Niks is vervelender dan dat er tijdens het doen van een Rustmoment iemand de klas binnen komt. Waren de kinderen net dieper aan het ontspannen, is meteen het effect weg. Hang daarom een bordje bij de deur.
Voeg het ophangen van het bordje voorafgaand aan het Rustmoment toe aan de takenlijst van de klassendienst of geef deze taak aan jouw Rustmoment ambassadeur. Zodat de kinderen hierin ook een verantwoordelijkheid hebben en jou er dus ook aan helpen herinneren om het bordje steeds op te hangen.

Inspiratie om een bordje te maken:
> Print een blanco deurhanger (zoek op Google naar: blanco deurhanger/ mal deurhanger / kleurplaat deurhanger) en geef een leerling de opdracht een deurhanger te ontwerpen (misschien juist wel een leerling die misschien Rustmomenten lastig vindt, lees daarover meer in dit blog). Je kunt deze daarna lamineren en gebruiken.
>Of download, print, lamineer de  kant-en-klare ‘Niet-storen-wij-nemen-een-Rustmoment’ Deurhanger!

→  HANG DE ’10-SECONDEN RUSTMOMENT’ POSTER OP

Het ’10-seconden Rustmoment’ is het enige filmpje wat voor iedereen toegankelijk is: je vindt het op Youtube en uiteraard ook gewoon als je inlogt. Het filmpje was oorspronkelijk bedoeld voor de bovenbouw, maar ook onderbouw leerkrachten zijn enthousiast.
Een duidelijk filmpje waarin kinderen een ontspanningsoefening van 10 seconden leren die zij op ieder moment toe kunnen passen.

Door de poster op te hangen, hebben kinderen een houvast om te volgen als hij of zij het kan gebruiken: bijvoorbeeld als een kind onrustig of zenuwachtig is, boosheid voelt opkomen etc etc.
Bekijk de aflevering en download de poster hier.


  MAAK EEN SNELKOPPELING NAAR DE FILMPJES

Wat was het wachtwoord ook alweer?! Als je met de filmpjes werkt wil je meteen kunnen starten zonder eerst de inloggegevens op te hoeven zoeken. Volg onderstaande stappen en maak automatisch een snelkoppeling aan. Van deze 2 minuten van je tijd, heb je de rest van het schooljaar plezier :D.
1. Log in (eenmalig moet je toch het wachtwoord opzoeken. Vergeten? Je kunt gemakkelijk weer een nieuwe aanmaken.)
2. Als je bent ingelogd zie je rechtsboven in de knop ‘Account beheer’

3. Vervolgens kun je klikken op de knop: Snelkoppeling maken.

4. Werkt dit niet (veel scholen maken gebruik van een afgeschermd netwerk)? Of wil je de snelkoppeling bijvoorbeeld plaatsen op Symbaloo of iets dergelijks? Gebruik dan jouw automatische inloglink die je ook bij jouw accountbeheer vindt. Dit is jouw persoonlijk link waarmee je altijd automatisch inlogt.

Opmerking:
Heeft jouw school een schoolabonnement? Dan kan de schoolbeheerder in één keer een snelkoppeling maken voor alle leerkrachten. Neem hiervoor evt. persoonlijk contact met ons op.

  BLADER JE PRENTENBOEKEN DOOR

Korte ontspanningsoefeningen kun je overal en op ieder moment toepassen. Prentenboeken lenen zich hier ideaal voor. Komt er bijvoorbeeld een slang voor in het verhaal? Adem dan eens in…. En adem uit met een ‘sssss’. Doe dit een paar keer achter elkaar, sluit dan even je ogen en voel na. Open je ogen weer en lees het verhaal verder.

Ditzelfde kun je ook doen als er bijvoorbeeld een zon in het verhaal voorkomt: wrijf je handen warm en masseer je gezicht, voel de warmte van de zonnestralen maar. Of als iemand naar bed gaat: adem in rek je uit, adem uit en gaap. Plak een memoblaadje met een korte ontspanningsoefening in het prentenboek, zodat als je het gaat gebruiken, je het zo kunt toepassen! Ga zitten met je prentenboeken, blader ze door en voeg met wat creativiteit ontspanningsoefeningen toe!
Nog veel meer voorbeelden voor prentenboeken lees je hier of doe je op tijdens de dagworkshop: Ontspanningsoefeningen met kinderen in de klas‘.

 

Met deze checklist maak je jouw klas ‘Rustmoment-proof’. Door tijd te nemen voor de voorbereidingen, maak je het gemakkelijker om Rustmomenten volledig te integreren in jouw klas! Fijn voor de kinderen en jezelf!

En de ‘Niet-storen-wij-nemen-een-Rustmoment’ deurhanger…? Gebruik deze ook na schooltijd voor jezelf! Om zelf een kort ontspanningsmoment te nemen. Maar ook om bijvoorbeeld een uurtje geconcentreerd door te werken: Niemand die je stoort, geen mail, telefoon uit. Een uur zonder afleiding aan het werk bespaart je gegarandeerd tijd! En na dat uur… adem je even een paar keer ontspannen in en uit…


Maak je nog geen gebruik van de filmpjes? Vraag het gratis kennismakingspakket aan.

About The Author

Rustmoment in de klas.nl

Op de blog Rustmoment in de klas.nl deel ik ontspanningsoefeningen, kennis, inspiratie en tips om korte rustmomenten in te zetten in de klas. Voorheen stond ik zelf ook voor de klas in het basisonderwijs. Door een lange periode van ernstige vermoeidheid ben ik aanraking gekomen met de kracht van ontspanningsoefeningen. Toen ik dit ervaarde en mij beter begon te voelen, wilde ik dit delen! Delen met de kinderen in de klas want ook zij hebben hier zoveel aan! Uiteindelijk ben ik gestopt als leerkracht en maak ik filmpjes met ontspanningsoefeningen (met een fantastisch team), geef ik workshops en schrijf ik blogs om steeds meer rustmomenten in het klaslokaal te creëren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts