Voeg in 4 stappen een ontspanningsoefening toe aan ieder prentenboek

Waarschuwing: na het lezen van dit blog kun je geen enkel prentenboek meer lezen zonder op zoek te gaan naar een Rustmoment 😉

Komt er een slang voor in het verhaal? Adem dan eens in…. En adem uit met een ‘sssss’. Doe dit een paar keer achter elkaar, sluit dan even je ogen en voel na. Open  je ogen weer en lees het verhaal rustig verder.
Ditzelfde kun je ook doen als er bijvoorbeeld een zon in het verhaal voorkomt: wrijf je handen warm en masseer je gezicht, voel de warmte van de zonnestralen maar. Of als iemand naar bed gaat: adem in rek je uit, adem uit en gaap.
In ieder prentenboek is een ontspanningsoefening toe te voegen. In dit blog ga ik je vertellen hoe én krijg je volop inspiratie! Deze tips zijn overigens ook heel erg geschikt voor kindercoaches en ouders.

Prentenboeken lenen zich ideaal om een ontspanningsoefening toe te voegen omdat:

› De ontspanningsoefening door het verhaal een context krijgt. Hierdoor sluit het aan bij de belevingswereld.
› Prentenboeken  eindeloos herhaald kunnen worden.
› Prentenboeken voor iedere leeftijd geschikt zijn (oudere kinderen kunnen bijv voorlezen aan jongere kinderen).
› Je prentenboeken toch al leest, de ontspanningsoefening kost je geen extra tijd.
› Én omdat in IEDER prentenboek een ontspanningsoefening toe te voegen is!

Ja echt waar…! Met een creatieve blik is er in ieder verhaal één of meerdere ontspanningsmomenten te vinden. Volg de onderstaande stappen om prentenboeken te lezen met een ‘ontspanningsbril’ op.

NODIG:
– Prentenboeken
– Memoblaadjes
– Pen
Inspiratieblad – print deze gratis uit!

STAP 1: INSPIRATIEBLAD
Lees het inspiratieblad door. Speciaal voor dit blog deel ik een blad vol met woorden zoals dieren, seizoenen en gevoelens waarbij ik een korte ontspanningsoefening omschrijf. Lees dit door en misschien ontstaat hierdoor ook creativiteit om de oefening naar jouw verhaal om te zetten.

STAP 2: PRENTENBOEK
Pak een prentenboek erbij, lees het verhaal met een ‘ontspanningsbril’ door. Kom je zinnen/woorden tegen waarbij je een ontspanningsoefening toe kunt voegen?

STAP 3: MEMOBLAADJE
Schrijf het woord op een memoblaadje en daaronder in steekwoorden de korte ontspanningsoefening. Plak het blaadje in jouw prentenboek.

STAP 4: VOORLEZEN
Als je het verhaal gaat voorlezen kun je de ontspanningsoefening op de volgende manier doen:

‘Wat doen we met het huis?’ vraagt Kikker. ‘We gaan erin slapen.’ zegt Rat.
Deze prent zie je in het voorbeeld. Bij het woord ‘slapen’ heb ik ontspanningsoefening toegevoegd.
Doe maar eens mee alsof we gaan slapen [oefening volgt: adem in maak je lang en rek je uit, adem uit en gaap…. Ontspan je schouders. Herhaal de oefening een aantal keer].
Sluit dan je ogen. Leg je handen op je buik… en voel even na…. Adem rustig in…. En uit… in…. En uit…. Open je ogen en luister maar weer verder….

Iedere ontspanningsoefening kun je op deze manier doen: de korte oefening een paar keer herhalen en afsluiten door nog even de ogen dicht te doen en de adem in de buik te voelen.

Prentenboeken kun je klassikaal lezen en met elkaar de oefeningen tussendoor doen. Maar het oefenen van ontspanningsoefeningen leent zich ook erg goed voor bijvoorbeeld tijdens de RT, kindercoaching etc. Vaak worden hier prentenboeken ingezet met een achterliggende boodschap. De ontspanningsoefening kan daarna ook thuis ingeoefend worden (maak bijvoorbeeld een kopie van de betreffende bladzijde met de oefening er in het kort bij). Veel plezier en ontspanning gewenst bij het doorbladeren van jouw favoriete verhalen!


Meer inspiratie kun je op doen door het bekijken van de filmpjes en tijdens onze cursusdag: ‘Ontspanningsoefeningen met kinderen in de klas.

About The Author

Rustmoment in de klas.nl

Op de blog Rustmoment in de klas.nl deel ik ontspanningsoefeningen, kennis, inspiratie en tips om korte rustmomenten in te zetten in de klas. Voorheen stond ik zelf ook voor de klas in het basisonderwijs. Door een lange periode van ernstige vermoeidheid ben ik aanraking gekomen met de kracht van ontspanningsoefeningen. Toen ik dit ervaarde en mij beter begon te voelen, wilde ik dit delen! Delen met de kinderen in de klas want ook zij hebben hier zoveel aan! Uiteindelijk ben ik gestopt als leerkracht en maak ik filmpjes met ontspanningsoefeningen (met een fantastisch team), geef ik workshops en schrijf ik blogs om steeds meer rustmomenten in het klaslokaal te creëren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts