9x Uitademen voor rust op (speelse) manieren

 

De snelste manier om rust te creëren is door je aandacht naar je adem te brengen: even de in- en uitademing te volgen. En wat is nu zo handig? Je adem heb je altijd bij je! Dus je kunt overal op ieder moment (kort) op je adem letten: zelfs als je in de rij van de supermarkt staat, je bij het koffie apparaat staat of tijdens een lesovergang in de klas. Ademoefeningen zijn de kern van ieder Rustmoment. In ieder filmpje komt een moment terug waarbij je let op de adem.

Hieronder lees je negen suggesties om op een (speelse) manier ademoefeningen samen met kinderen in de klas te doen. Bij deze suggesties adem je in door je neus en blaas je uit door je mond. Herhaal de oefening 3 tot 5 keer. Adem daarna nog een paar keer rustig in door je neus en ook weer uit door je neus, liefst met je ogen gesloten om even na te voelen.

1.KOPJE THEE
Stel je voor: je hebt een warm kopje thee in je handen die nog erg heet is. Adem in…. En blaas dan je kopje thee wat kouder.
> ‘Kopje thee’ is één van de Rustmoment afleveringen.

2.EERSTE LETTER VAN JE NAAM
‘Schrijf’ al uitblazend de eerste letter van je naam in de lucht’

3.BELLEN BLAZEN
Stel je voor dat je een bellenblaas in je handen hebt en blaas de grootste en mooiste bel….
> ‘Bellen blazen’ is één van de Rustmoment afleveringen.

4.KAARS
Stel je voor: er staat een kaars voor je. Adem in…  En blaas de kaars uit. Of misschien zijn er wel meer kaarsen, blaas ze allemaal maar in één (lange) adem uit.

5.KOUDE HANDEN
Adem in en wrijf je handen warm, maak dan van je handen een kommetje en blaas je handen warm.

6.DRAKENADEM
Blaas uit alsof de draak vuur spuwt. Een ontzettend leuke knutsel erbij:
http://onelittleproject.com/paper-roll-dragon-craft/

7.OLIFANTENSLURF
Adem in en breng je armen boven je hoofd. Verstrengel je vingers, alleen je wijsvingers wijzen omhoog. Zucht uit en laat je armen losvallen. Als een slurf van een olifant die weer naar beneden valt.

8.ZWARE DAG
Adem in neem je schouders mee omhoog en zucht diep uit alsof je een hele zware dag hebt gehad: je schouders ontspannen.

9.ADEMPARCOURS VAN KLEI
Een leuke manier om te ademen. Bekijk dit filmpje maar:

Pas korte ademoefeningen voor met je klas (en ook voor jezelf) toe! Gemakkelijk en meteen meer rust in de klas!

Nog meer ademoefeningen bekijken? In het gratis proefpakket vind je bijvoorbeeld ‘De Ballonadem’.
Vind je het idee leuk maar lukt het niet om zelf toe te passen in de klas? Tijdens onze workshopdag voor leerkrachten leer je handvatten om  succesvol – bijvoorbeeld deze ademoefeningen – in te zetten!

 

About The Author

Rustmoment in de klas.nl

Op de blog Rustmoment in de klas.nl deel ik ontspanningsoefeningen, kennis, inspiratie en tips om korte rustmomenten in te zetten in de klas. Voorheen stond ik zelf ook voor de klas in het basisonderwijs. Door een lange periode van ernstige vermoeidheid ben ik aanraking gekomen met de kracht van ontspanningsoefeningen. Toen ik dit ervaarde en mij beter begon te voelen, wilde ik dit delen! Delen met de kinderen in de klas want ook zij hebben hier zoveel aan! Uiteindelijk ben ik gestopt als leerkracht en maak ik filmpjes met ontspanningsoefeningen (met een fantastisch team), geef ik workshops en schrijf ik blogs om steeds meer rustmomenten in het klaslokaal te creëren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts